Ingredienser
(för 4-6 personer)

7 hg köttfärs
4 gula lökar
2 burk krossade tomater
4 burkar vita bönor i tomatsås
4 msk olja el. margarin
1 msk salt
1 msk vitpeppar
4 tsk chilipulver
4 krossade vitlöksklyftor

För den eldfängde:
Tabasco
Cayennepeppar

Tilltugg:
1-2 baguetter 
(eller sprödvärmd pain riche)
(eller rostat bröd)

Dryck:
Öl (bayersk)

Tidsåtgång:
Ca 1 timme

Chili Con Carne

Kult och kultur

Ok, ok, det här är den vedervärdiga svenska varianten av chili, med de ofta utskällda vita bönorna och andra typiskt svenska ingredienser. Den har förmodligen inga som helst likheter med den "äkta" chili som äts på exotiska platser som jag aldrig besökt. So what? Den är god. Om det känns bättre kan vi väl kalla den för "kryddstark köttfärsröra med vita bönor"?

Den här varianten har i alla fall jag och glada kamrater ätit sedan sjuttitalet, och jag struntar faktiskt blankt i om mexikaner, chilenare eller norrmän äter den på nåt annat sätt. De har min fulla tillåtelse att göra som de vill, och jag är nästan säker på att jag har deras.

Angenäm styrka och smak

Chili Con Carne ska vara kryddstark. Med angiven kryddning (utan tabasco eller cayennepeppar) blir resultatet anständigt för gemene man, men i  starkaste laget för mindre barn (hälften så mycket salt, vitpeppar och chilipulver kan vara ett bra riktmärke). Den som å andra sidan gillar eldig mat bör nog hjälpa till med lite tabasco och cayenneppar. Själv kryddar jag tills svetten bryter fram vid intag!

Tillredning

  1. Skala och hacka löken, och fräs den i fettet i en gryta.

  2. Lägg i köttfärsen och bryn den under omrörning.

  3. Tillsätt krossade tomater (med spad), salt, peppar, chilipulver och vitlök.

  4. Koka under lock ca 20 min.

  5. Blanda i bönorna, och koka 5- 10 minuter till. Krydda ev. med tabasco eller cayennepeppar och mera chilipulver - lyft på locket och lukta, styrkan ska kännas redan på doften!

Ät!

Duka hellre med skål än tallrik,  gaffel eller sked (går väl på ett ut) men utan kniv. Servera direkt ur grytan tillsammans med färska baguetter och bayersk öl. Förstärk upplevelsen med mer tabasco till angenäm styrka och smak efter personligt tycke.

PS: Man kan dricka annat än bayersk öl till chili, men det blir inte lika gott. Det beror på att bayerks öl är godast till all mat utom palt. Bayersk öl är faktiskt alltid godast, även om man inte äter nån mat alls.