Ingredienser
(för 4 stora hamburgare)

5 hg köttfärs
1-2 gula lökar
1 msk potatismjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Matolja (eller grillolja)
4 hamburgerbröd

Tillbehör:
1 finhackad rå lök
Ajvar Relish
1-2 skivade färska tomater

Dressing:
2 msk ketchup
1 msk majonäs
1 msk yoghurt

Dryck:
Öl, vatten, mjölk, saft, cola ... 

Tidsåtgång:
Ca 45 min

Hamburgare

Kult och kultur

Hamburgare + kultur? Nja ... men om man gör dom själv blir dom VÄLDIGT mycket godare än färdigköpta. Och nyttigt blir det ju också, åtteminstone lika nyttigt som pannbiff med lök.

Det här receptet är väl inget märkvärdigt, och har inte heller nån längre historia i mitt kulinariska liv, men måhända blir det en framtida klassiker? De få försök jag gjort har i alla fall lyckats rätt bra. 

Tillredning

  1. Finhacka löken och blanda den i färsen tillsammans med de andra ingredienserna. 

  2. Forma 4 hamburgare som är ca 1 cm tjocka (de ska vara ganska stora eftersom de krymper i grillen). 

  3. Pensla på lite olja (gärna någon slags grillolja med smak efter behag) .

  4. Fixa tillbehören: finhacka en lök, skiva ett par färska tomater, rör ihop dressingen och ställ fram Ajvar Relish.

  5. Grilla hamburgarna ca 3-4 min/sida

Ät!

Tja, vad ska man säga? Den som  inte vet hur man äter hamburgare med bröd är nog bortom all hjälp ... grabba tag i brödet med handen och för det till munnen, bit en bit, tugga och svälj.