Ingredienser
(för 2 barn + 1 förälder)

Smet:
4 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl lättmjölk
2 krm salt
4 tsk margarin

Tillbehör:
Jordgubbssylt
Hallonsylt
Äppelmos
O'boy

Dryck:
Mjölk

Tidsåtgång:
Ca 1 timme (inklusive ätandet)

Pannkaka

Kult och kultur

Barn älskar pannkakor. 

Med undantag för allergiker har jag bara träffat en enda unge som inte gillar pannkakor. Vet inte riktigt hur många gånger det gräddats pannkakor efter dagis och skola, men tillräckligt många för att t.o.m. jag har hunnit få hyfsad snits på det. Just det här receptet kommer från en viktväktarbok, men det verkar inte skilja sig nämnvärt från andra recept. Men både farmor och mormor tycker man kan ha färre ägg ...

Det där med O'Boy är kanske lite ovanligt? Det började för rätt många år sedan; en av min lillasysters kompisar introducerade idén nån gång på sextiotalet, och den fastnade på första försöket, både på henne och mina ungar (många år senare). Konstigt? Pröva att pudra lite O'Boy på din nästa pannkaka, och döm själv ... om du tycker det känns udda kan du ju kalla det för "crêpes au chocolate" :-)

Tillredning

  1. Vispa 4 ägg med hälften av mjölken (2.5 dl)

  2. Slå på en platta på sexan, och smält 4 tsk margarin i en liten stekpanna

  3. Rör ner 2 dl mjöl och 2 krm salt, och vispa slätt

  4. Rör ned resten av mjölken (2.5 dl)

  5. Rör ned det nu smälta margarinet

  6. Grädda på medelhög värme (6:an på en 12-gradig skala), och servera allt eftersom pannkakorna blir klara

Ät!

Grädda 3-4 pannakakor för att ha en liten buffert, och börja sedan servera pannkakorna direkt från stekpannan/plättlaggen. Lägg på lite sylt, äppelmos eller O'Boy, rulla ihop pannkakan och ät.

Fortsätt grädda resten av smeten medan ungarna äter. När de är proppmätta finns det några pannkakor kvar som du kan äta i ensamhet, medan ungarna tittar på Bolibompa. Du blir förmodligen inte mätt, för så många pannkakor blir det inte över (i skrivande stund är ungarna 3 och 8 år - om några år blir det nog inga pannkakor över).