livsstil


 Tillbaka

(Tidigare kunde man begära en MOSAIC livstil för sitt postnummer)

Gräddhyllan

BOENDE
Här bor man i stora privata villor och radhus. Det finns också en del områden på exempelvis Östermalm i Stockholm som klassats som "Gräddhyllan. Då är det utmärkande boende i stora våningar, 6 rum och kök är 4 gånger vanligare än rikssnittet. Bor i hus byggda före 1931 samt mellan 1931-1950. Återfinns i mindre tätbefolkade områden nära eller mycket nära större städer.

ÅLDER & FAMILJESTRUKTUR
Här finns ganska många barn under 15 år och en överrepresentation av 45-59 åringar. Ungdomar samt pensionärer är underrepresenterade. Områdena präglas av gifta par med barn, eller par med nyutflugna barn. Barn i förskoleåldern är underrepresenterade.

UTBILDNING & EKONOMI
Här finner vi landets högsta utbildningsnivå. Forskarutbildning är exempelvis 8,4 gånger vanligare än rikssnittet. Inkomsterna är också mycket höga. 34% av invånarna har en personlig inkomst överstigande 260 000 kr per år. 41% av familjerna har en disponibel inkomst på över 300 000 kr per år. Goda ränteinkomster, höga utgiftsräntor samt höga avdrag för pensionssparande är utmärkande och betalningsanmärkningarna är klart underrepresenterade. Antalet privata personbilar samt leasingbilar per hushåll är också överrepresenterade. Majoriteten är tjänstemän. Andelen egna företagare är 24% högre än rikssnittet. Finans-, bank- och försäkringsbranschen och personliga tjänster är de mest överrepresenterade branscherna.

VÄRDERINGAR, INTRESSEN, INNEHAV & ANDRA MJUKA DATA
Hög förändringsbenägenhet liksom hög vilja att ta risker samt globalistiskt tänkande och individualism dominerar. En klar överrepresentation av människor med mycket stort intresse för skattefrågor, vidareutbildning, utrikespolitik och andra länders kultur. Trots villaboende är man mycket intresserad av fritidshus och äger ofta även ett. Kulturella intressen som klassisk musik, att gå på teater och konsert är också vanliga. Sportaktiviteter som skidor utför samt längd och snowboard är populära. Landets största seglings- och golfintresse. Detsamma gäller intresset för tennis, gympa och äventyrsport. En klar underrepresentation av intresse för handarbete, jobba med bilar, jakt och camping. Här finns gott om kapitalvaror. Bland mycket annat finner vi en överrepresentation av nya personbilar, mobil och sladdlösa telefoner. De är typiska hav- och sjömänniskor då innehavet av segelbåt är ca 3,5 gånger högre än rikssnittet. Även motorbåt och roddbåt är överrepresenterade. Tekniska prylar som fax, bärbar dator, skrivare, modem, internetkoppling och e-mail i hushållet är dubbelt vanligt som i övriga riket. Mediavanorna präglas av genuint läs intresse, där storstadsmorgonpress är klart överrepresenterade. Kvällspress läser man däremot inte så ofta och ännu mindre läser man veckotidningar. Tidskrifter såsom Damernas, Elle och framförallt MånadsJournalen har hög andel läsare i "Gräddhyllan".

HÄR FINNS MOSAIC-TYPEN
Postorter med stor andel "Gräddhyllan" är Saltsjö-Duvnäs, Hovås, Djursholm, Enebyberg, Stocksund, Särö och Lund.

 Tillbaka